Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci

Tofu cytrynowe 馃崑




Hej, hej :)

Przepis贸w na tofu jest w internecie mn贸stwo. I nic dziwnego - w艣r贸d wegan produkt ten cieszy si臋 ogromn膮 popularno艣ci膮, g艂贸wnie ze wzgl臋du na du偶膮 zawarto艣膰 ro艣linnego bia艂ka i mo偶liwo艣膰 przyrz膮dzenia go na r贸偶ne sposoby. Tofu jest g艂贸wnym sk艂adnikiem np. popularnej tofucznicy, wega艅skich mus贸w czekoladowych czy nawet mo偶na je je艣膰 jako zast臋pc臋 sera bia艂ego na kanapki. :)

Sklepowe tofu ma kilka rodzaj贸w - np. tofu naturalne, w臋dzone czy marynowane. A co gdyby tak przyrz膮dzi膰 je z... cytrynowym posmakiem? Na taki w艂a艣nie pomys艂 wpad艂am niedawno. Moim zdaniem cytryna idealnie komponuje si臋 z wszelkimi bia艂ymi serami, by艂am wi臋c ciekawa jak sprawdzi si臋 w serku sojowym.

Jak wysz艂o? Moim zdaniem pysznie. Tofu og贸lnie jest do艣膰 proste w przygotowaniu, wi臋c nie by艂o wi臋kszych problem贸w z jego zrobieniem.
Przepis jest tak banalny, 偶e nie trzeba mie膰 ogromnego do艣wiadczenia w kuchni by wyczarowa膰 z prostych sk艂adnik贸w tofu. :)


Sk艂adniki (na oko艂o 220 g tofu)

- litr mleka sojowego

- 艂y偶ka octu (mo偶e by膰 spirytusowy, ale trzeba z nim bardziej uwa偶a膰)

- sok z jednej cytryny (uwaga na pestki!)

- s贸l

Przyda Ci si臋:

- miska

- talerzyk

- garnek

- spore sitko

- gaza.


Przygotowanie

1) Mleko sojowe gotujemy na 艣rednim ogniu. W mi臋dzyczasie mo偶na wycisn膮膰 sok z cytryny i przygotowa膰 ocet.

2) Gdy mleko zaczyna wrze膰, szybko zmniejszamy ogie艅 (aby nie wykipia艂o) i dodajemy ocet. Delikatnie mieszamy. W tym czasie powinny zacz膮膰 oddziela膰 si臋 grudki.
Wy艂膮czamy ogie艅. Dodajemy po艂ow臋 soku z cytryny i s贸l.

3) K艂adziemy sitko na spor膮 misk臋, wyk艂adamy gaz膮 (w ostateczno艣ci mo偶e to by膰 cienka 艣ciereczka). Na gaz臋 przelewamy zawarto艣膰 garnka. Zostawiamy na oko艂o 3-5 minut, aby ca艂a woda zd膮偶y艂a sp艂yn膮膰 do miski.

4) Mocno zaciskamy gaz臋, przenosimy j膮 wraz z zawarto艣ci膮 na talerzyk, dociskamy czym艣 ci臋偶kim. Zostawiamy na oko艂o p贸艂 godziny.

5) Sprawdzamy stan tofu. Je艣li jest w miar臋 zbite, wylewamy na nie pozosta艂y sok z cytryny. Zostawiamy je na jeszcze 1-1,5 godziny. Po tym czasie tofu powinno by膰 gotowe do spo偶ycia. Smacznego! :)



Tak wygl膮da m贸j przepis na cytrynowe tofu od podstaw. Warto doda膰, 偶e cytryna zabija charakterystyczny sojowy smak, wi臋c mo偶ecie tak przyrz膮dzonemu tofu da膰 drug膮 szans臋, je艣li przeszkadza Wam w nim posmak soi :)



Komentarze